WASP COMMUNICATION – EN DEL AV BONNIER NEWS BRAND STUDIO
BLOGG

Webb-tv:n är död – länge leve tv på webben

Webb-tv är ett fult och kvalitetsnedsättande ord. Anledningen till detta är lika enkel som logisk. All tv som från början publicerades på nätet var genomusel. Webb-tv kunde på intet sätt mäta sig med riktiga tv-program, sådana som marknadsfördes med påkostade trailers insprängda i vackra och raka tablåer.

I början av 2000-talet blev det billigare att producera tv och redaktionerna fick helt plötsligt ett överflöd av material. Något snabbt ihoprafsat extramaterial utan varken ambition eller korrekt ljud, det dög för webben. Kontrasten till platsbristen i de fina linjär-tablåerna var monumental. På nätet var nämligen allt oändligt. Tävlingen i att underträffa varandra i lågvattenmärken var i gång. I något undantagsfall gick det att motivera den sviktande kvaliteten med att handlade om oredigerade intervjuer som i transparensens namn skulle redovisas i oklippt version.

Vem skulle i dag få för sig att kalla Netflix för webb-tv? Nej, nu är det hög tid att vi tar död på det vidriga ordet.
PÄR CARLSSON, TV-CHEF WASP COMMUNICATION

Men så plötsligt blev webb-tv hippt och häftigt. Någon kom på den dittills märkliga tanken att det inte är vilken apparat man tittar på som ska styra hur bra innehållet är. Den formen av svagbegåvad distributionsplattformsrasism var nu ett minne blott. Alla med resurser valde att göra bra grejer för webben och till slut kom också de högkaratiga serierna producerade exklusivt för nätet.

Vem skulle i dag få för sig att kalla Netflix för webb-tv? Nej, nu är det hög tid att vi tar död på det vidriga ordet. Andra ord och uttryck som ska förintas som låtsassynonymer till tv är ”rörlig bild”, som bör användas enkom för att beskriva tidiga experiment med svartvit stumfilm, och ”video”, som för tankarna till popcornkletiga magnetband i plastfodral som måste spolas tillbaka innan de lämnas tillbaka för att undvika böter.

Tv är tv är tv.

Trenden just nu är tydlig. Nuförtiden hittar man de bästa grejerna på Play-kanaler och på nyhetssajter. Nu är det linjärjättarna som gör webb-tv. TV4 tvingar in så kallade Youtubestjärnor i humorserier och primetimeunderhållning och kallar de stackars oskolade ungdomarna för skådespelare och programledare. Och SVT:s mest pretentiösa avdelning har skapat ett nytt format i ”Morgonstudion”, där de väljer att satsa låg kvalitet. Nej, tacka vet jag tv på webben.

Relaterade posts